Leg. psykolog

Anders Lindström

Handledning

Handledning syftar till att utvecklas i sin yrkesroll. Det är för många ytterst meningsfullt och lärorikt att ge sig tid att med en handledare och andra i liknande situation få reflektera kring sitt arbete och de utmaningar man möter där. Jag har erfarenhet av att arbeta som handledare tillsammans med så spridda grupper som sjuksköterskor, jurister, ledare och chefer i olika verksamheter, boendepersonal på HVB hem, arkitekter, personalgrupper i tillverkningsindustri m.m.

För de flesta grupper behöver en del av handledningen handla om den egna grupprocessen, hur man är och talar med varandra, samt hur man kan fungera tillsammans mot gemensamma mål. Ibland är detta huvudfokus och andra gånger bara en mindre del. För många grupper är handledningen ett stöd för deltagarna att använda gruppens resurser på nya sätt. Ett annat vanligt fokus är att reflektera kring förhållanden mellan person, roll och sammanhanget man verkar i. Ytterligare en vanlig funktion av handledning är att få stöd kring mer avgränsade utmaningar man möter i arbetet, framförallt relationella sådana.

För personer i människovårdande yrken kan handledningen fokusera på de utmaningar som uppstår i möten med de människor man har hand om eller som söker ens hjälp. En sådan handledning kan vara mer eller mindre inriktad på vissa teoretiska perspektiv och metoder.
I vissa fall finns ett behov av att få större enskilt utrymme för att kunna gå djupare i den egna professionsutvecklingen och de utmaningar man ställs inför. Det går då att arbeta enskilt eller i mindre grupper upp till 3 personer.